Ogrē noslēgusies diasporas nometne “Daugavas stāsti – 2024”

Laiks paskrējis tik ātri, ka gluži nemanot pagājušas diasporas nometnes “Daugavas stāsti 2024” septiņas dienas.

 

Ne stiprās vēja brāzmas, ne lietus, kas bija pārņēmušas Latviju, netraucēja Ogrē š.g. 29. jūlijā nometnē “Daugavas stāsti 2024” satikties 26 bērniem un jauniešiem no Itālijas, Šveices, Spānijas, ASV, Vācijas, Grieķijas, Horvātijas, Francijas un 7 meitenēm no Ventspils.

 

Nometnes vadītāja Ilze Atardo ar iepriekš pārbaudīto pedagogu komandu šajā nometnē līdzsvaroti, savstarpēji integrēti un pozitīvā gaisotnē piedāvāja vērtības, ko uzskata par svarīgām mūsdienīgā latviskā izglītībā. Tās ir – nacionālā piederība (valoda, folklora, tradīcijas, vēsture), tehnoloģiju pratība (LEGO robotika, kokapstrāde, mašīnizšūšana), radošums (mākslas un dizaina nodarbības) un veselīgs dzīvesveids (sports un aktīvā atpūta dabā).

 

Sportiski pasākumi iesākās jau nākamajā dienā pēc ierašanās nometnē, kad bērni un jaunieši devās iepazīt Ogres Zilos kalnus, kur mācījās orientēties ar karti un pildīja dažādus tehnoloģiju uzdevumus, piemēram, būvēja da Vinči tiltu vai konstruēja izpletni komandas biedram – olai, lai to nosēdinātu uz Zemes. Ogres pilsēta, Ogres upe un Daugavas krasti nometnē tika iepazīti naksnīgā pārgājienā. Nometne noritēja Olimpisko spēļu laikā, un tas rosināja sporta skolotāju Unu Selīnu Muižnieci kopā ar nometnes dalībniekiem noorganizēt pašiem savas olimpiskajās spēlēs pie Ogres bākas Daugavas krastā, netālu no Ogres upes ietekas Daugavā.

 

Kā jau ierasts, nometnē “Daugavas stāsti” dalībniekiem bija daudzveidīgas tehnoloģiju nodarbības, kas dalībniekiem deva priekšstatu par Latviju kā tehnoloģijās attīstītu vietu. Viesošanās lidmašīnu konstruēšanas uzņēmumā SIA “Smart Aereo” pārsteidza bērnus un jauniešus, ka šeit – Ogrē tiek ražotas mazgabarīta lidmašīnas, kuras iegādājās klienti no dažādām pasaules valstīm. Pašiem nometnes dalībniekiem arī bija iespēja radoši darboties. Skolotājas Noras Meires LEGO robotu darbnīcā tā bija daudzveidīgu robotu konstruēšana. Šogad tapa gan dzīvnieki, gan mūzikas atskaņošanas robots, gan dejotājs, protams, arī sumo cīņu roboti un roboti – ātrgājēji. Brīnišķīgas rokassprādzītes tapa sadarbībā ar Ingunu Ojeri DigiDiegi darbnīcā, kur bērni un jaunieši paši veidoja vienas līnijas zīmējumus, kas tika ieprogrammēti un izšūti ar digitālo šujmašīnu. Kopā ar skolotāju Līgu Vējiņu veikti kokapstrādes darbi un darināti mākslinieciski vēdeklīši gan ar latvju zīmēm, gan uzrakstiem, kas saistīti ar Latviju. Viens no skaistākajiem kopīgi veiktajiem darbiem ir nometnes karogs zilos, baltos un dzeltenos toņos, kas simbolizē ne tikai nometni, bet atgādina arī par saulaino vasaru pie Daugavas zilajiem ūdeņiem Latvijā. Karogu noteikti vēlamies saglabāt nākamajiem nometnes dalībniekiem.

 

Dalībnieku nacionālo pašapziņu un latviešu valodas prasmes stiprināja gan savstarpējās ikdienas sarunas, gan nometnes programmā iekļautie pasākumi. Nometnes dalībnieki iepazina Rīgas pili, vecpilsētu un apmeklēja Brīvības pieminekli. Ogres Centrālajā bibliotēkā bērni un jaunieši piedalījās skaļās lasīšanas nodarbībā, nometnes literārajā vakarā, attēlojot pasakas “Zvēri rok upi” notikumus, ne tikai uzlaboja publiskās runas prasmes, bet arī atklāja savu aktieru talantu. Skolotāja Ieva Pekša Kontrerasa ļoti nopietni sekoja līdzi, lai visi apgūtu deju soļus un dziesmas noslēguma koncertam. Ventspils meiteņu skanīgās balsis un nometnes vadītājas Ilzes Atardo kordiriģentes prasmes panāca to, ka visiem kopā dziesmas skanēja skaisti un jaudīgi!

 

Svētdien – 4. augustā ieradās vecāki un vecvecāki, brāļi un māsas. Nometne noslēdzās ar robotu demonstrējumiem, darbu izstādi un koncertu, kur nometnes dalībnieki viesiem parādīja, kādas dziesmas un dejas paguvuši iemācīties nedēļas laikā. No nometnes vadītājas Ilzes Atardo ikviens dalībnieks saņēma atzinību par savu veikumu nometnē. Turpmāk par nometni dalībniekiem atgādinās kopbilde pie Brīvības pieminekļa, bet vēlāk, esot kopā ar ģimeni, ikviens dalībnieks varēs kavēties atmiņās par 7 Ogrē un citviet Latvijā pavadītām dienām, baudot Fazer Latvija gardumus!

Sajust un redzēt Latviju, satikt vai iepazīt jaunus draugus, doties ekskursijās, piedalīties darbnīcās, radoši izpausties vakara pasākumos – tas viss notika diasporas vasaras nometnē “Daugavas stāsti 2024”. Šī gada Daugavas stāsti ir izskanējuši… Paldies visiem dalībniekiem un paldies skolotājām!

 

Nometni un projektu “Daugavas stāsti 2024” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas Republikas Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Nometni atbalsta Ventspils Izglītības pārvalde un Fazer Latvija.

 

Projektu īsteno Attīstības un inovāciju mācību centrs. Sadarbības partneri: ALISI – Itālijas un itāļu Šveices latviešu biedrība, Latviešu draugu kopa Atēnās, Spānijas biedrība “LeLat”, Latviešu kultūras biedrība “Saime” Štutgartē.

Nometnes mājas lapa: https://daugavasstasti.wordpress.com/

Ziņas sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/aimc.lv

Saistīti raksti